«Ἕλληνες ἀεί παῖδες ἐστε, γέρων δέ Ἕλλην οὐκ ἔστιν» (Πλάτων, Τίμαιος, 22b).


"Ὁμολογεῖται μὲν γὰρ τὴν πόλιν ἡμῶν ἀρχαιοτάτην εἶναι καὶ μεγίστην καὶ παρὰ πᾶσιν ἀνθρώποις ὀνομαστοτάτην· οὕτω δὲ καλῆς τῆς ὑποθέσεως οὔσης,
ἐπὶ τοῖς ἐχομένοις τούτων ἔτι μᾶλλον ἡμᾶς προσήκει τιμᾶσθαι. 24. Ταύτην γὰρ οἰκοῦμεν οὐχ ἑτέρους ἐκβαλόντες οὐδ' ἐρήμην καταλαβόντες
οὐδ' ἐκ πολλῶν ἐθνῶν μιγάδες συλλεγέντες, ἀλλ' οὕτω καλῶς καὶ γνησίως γεγόναμεν ὥστ' ἐξ ἧσπερ ἔφυμεν, ταύτην ἔχοντες ἅπαντα τὸν χρόνον διατελοῦμεν,
αὐτόχθονες ὄντες καὶ τῶν ὀνομάτων τοῖς αὐτοῖς οἷσπερ τοὺς οἰκειοτάτους τὴν πόλιν ἔχοντες προσειπεῖν".
(Ἰσοκράτης, Πανηγυρικός, στίχοι 23-24).

Τα άρθρα που φιλοξενούνται στον παρόντα ιστότοπο και προέρχονται απο άλλες πηγές, εκφράζουν αποκλειστικά και μόνον τις απόψεις των συγγραφέων τους.

Καθίσταται σαφές ότι η δημοσίευση ανάρτησης, δεν συνεπάγεται υποχρεωτικά αποδοχή των απόψεων του συγγραφέως.


ΕΑΝ ΘΕΛΕΤΕ, ΑΦΗΝΕΤΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ, ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΡΘΡΟ-ΑΝΑΡΤΗΣΗ (΄κλίκ΄ στο "Δεν υπάρχουν σχόλια"). ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ.

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

Το σιρόπι του βιασμού: νέο επικίνδυνο ναρκωτικό, με βιβλιογραφία - links


Επιμέλεια - έρευνα: Δρ Δημήτρης Περδετζόγλου
                                  Φαρμακοποιός


Νίκος Κατσαρός
π. πρόεδρος Ένωσης Ελλήνων Χημικών

Αρκούν μερικές σταγόνες στο ποτό ή το αναψυκτικό μιας νεαρής κοπέλας για να κάμψει τις αντιστάσεις της με απώλεια συνείδησης, χωρίς να μπορεί να αντιδράσει σε περίπτωση βιασμού της και στην συνέχεια το θύμα δεν θυμάται τίποτα και δεν μπορεί να βοηθήσει στην σύλληψη του δράστη. Συνελήφθη νεαρός στην Θεσσαλονίκη που είχε στην κατοχή του μικρή ποσότητα του ναρκωτικού αυτού σε υγρή μορφή.

Η δράση του συγκεκριμένου ναρκωτικού ξεκινά 10- 20 λεπτά μετά την χρήση του και διαρκεί έως και 4 ώρες ανάλογα με την δόση ,ενώ σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να αποδειχθεί ακόμη πιο επικίνδυνο ,αφού μπορεί να επιφέρει ακόμα και θάνατο όπως συνέβη σε αρκετές περιπτώσεις πρόσφατα σε Σουηδία και Αγγλία. όπου κορίτσια ήπιαν εν αγνοία τους ποτό με την εν λόγω ουσία.

Το σιρόπι του βιασμού περιέχει την ουσία γ-υδροξυ-βουτυρικό οξύ (γ-Hydroxy-Butyric acid, GHB)

Το GHB προκαλεί πονοκεφάλους, έντονη ζαλάδα,υπνηλία,τάση προς έμετο,σύγχυση,μείωση καρδιακών παλμών και αναπνοής προσωρινά απώλεια συνείδησης και μνήμης. Σε συστηματική χρήση προκαλεί βλάβες στο συκώτι,τα νεφρά και το κεντρικό νευρικό σύστημα. Δεν προκαλεί εξάρτηση είναι όμως εθιστική και παρασύρει τον χρήστη να το καταναλώνει με άλλα ναρκωτικά ή και τον παρασύρει να χρησιμοποιήσει πιο σκληρά ναρκωτικά. 

Το GHB αποβάλλεται γρήγορα από τον οργανισμό για τον λόγο αυτό είναι δύσκολο να διαγνωσθεί η χρήσης της με αναλύσεις αίματος. 

Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός οτι πρόκειται για πολύ φτηνό ναρκωτικό αφού 1 γραμμάριο κοστίζει λιγότερο από δέκα ευρώ . 

Κυκλοφορεί σε υγρή μορφή, αλλά και σε σκόνη.Το πλέον ανησυχητικό στην περίπτωση αυτή είναι οτι διακινούνται κυρίως μέσω διαδικτύου οπου είναι δύσκολος ο εντοπισμός τους.

Παράλληλα το GHB στις περισσότερες περιπτώσεις είναι πολύ επικίνδυνη όχι από την ουσία GHB αυτή καθεαυτή αλλά απο τις προσμίξεις που το συνοδεύουν την παραγωγή του.

Στα παράνομα εργαστήρια όπου παράγεται ούτε οι κατάλληλες συσκευές χρησιμοποιούνται ούτε εξειδικευμένο προσωπικό χρησιμοποιείται. Έτσι πρώτες ύλες περιέχουν επικίνδυνες προσμίξεις και το τελικό προϊόν δεν καθαρίζεται χημικά.

Στην διάρκεια της ερευνητικής μου σταδιοδρομίας, ασχολήθηκα με μία συγγενή χημική ουσία του GHB, το β-υδροξυ-βουτυρικό οξύ (β-Hydroxy –Butyric acid, BHB) και γνωρίζω τις συνθήκες παραγωγής του.
Συνιστώ στις νεαρά κορίτσια όταν πηγαίνουν για διασκέδαση, να μην αφήνουν ποτέ το ποτήρι από τα χέρια τους, ούτε και να δεχθούν να προστεθεί οτιδήποτε στο ποτό τους.

Η κοκαΐνη των φτωχών που ονομάζεται έτσι, αφού μία δόση, κοστίζει περίπου δύο ευρώ, είναι παραλλαγή της κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης (crystal meth), ένα συνθετικό ναρκωτικό που αναμιγνύεται με υγρά μπαταρίας,λάδια μηχανών ή σαμπουάν.

Το ναρκωτικό αυτό, φέρνει τον χρήστη σε κατάσταση μη ελεγχόμενης επιθετικότητας και σε μεγάλες δόσεις μπορεί να προκαλέσει και θάνατο. 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Quardian, χρησιμοποιείται το ναρκωτικό αυτό ευρέως στην Ελλάδα, μεταξύ των αστέγων και των οικονομικά δυσπραγούντων.

Το ναρκωτικό αυτό προκαλεί παραισθήσεις,πονοκεφάλους,ζαλάδες και βλάβες στον εγκέφαλο και το κεντρικό νευρικό σύστημα.Είναι και αυτό όπως και άλλα ναρκωτικά της κατηγορίας αυτής ο προθάλαμος για άλλα σκληρότερα ναρκωτικά. Το ναρκωτικό αυτό διακινείται και μέσω διαδικτύου αλλα είναι πιθανόν να παρασκευάζεται στην Ελλάδα ή και γειτονικές χώρες.

Ως πρώτη ύλη χρησιμοποιείται η αμφεταμίνη και στην συνέχεια η παρασκευή της είναι σχετικά εύκολα για εξειδικευμένο επιστήμονα. 

Επειδή η ουσία αυτή παρασκευάζεται σε παράνομα μη εξειδικευμένα εργαστήρια και μη εξειδικευμένα άτομα οι προσμίξεις που το συνοδεύουν το καθιστούν εξαιρετικά επικίνδυνο. Αυτό πρέπει να το γνωρίζουν οι χρήστες, αλλά και οι δυνάμεις ασφάλειας της χώρας.

πηγή




Ποιο είναι το νέο ναρκωτικό που λέγεται το σιρόπι του βιασμού και έχει κάνει την εμφάνιση του στην Ελλάδα; 

Tι προκαλεί το σιρόπι του βιασμού; Τον φόβο και τον τρόμο έχουν προκαλέσει ναρκωτικά νέας γενιάς όπως το ναρκωτικό Shisha, που κάνουν την εμφάνισή του στην Ελλάδα και στοχεύουν και σε γυναίκες. Πρόκειται για το σιρόπι του βιασμού, το οποίο μειώνει πολύ τις αντιστάσεις και προκαλεί απώλεια μνήμης με αποτέλεσμα να κάνει τον βιασμό ευκολότερο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για εξελιγμένες ουσίες σε υγρή μορφή οι οποίες προκαλούν απώλεια μνήμης και μείωση των αντιστάσεων. 

Το σιρόπι του βιασμού είναι άχρωμο, άοσμο και άγευστο και δυστυχώς όχι μόνο διευκολύνει τον βιασμό, αλλά βοηθάει και τους θύτες να γλιτώσουν τη σύλληψη, καθώς είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστεί μέσω εργαστηριακών εξετάσεων, επειδή αποβάλλονται πολύ γρήγορα από τον οργανισμό. 

Μεταξύ άλλον περιλαμβάνει την ουσία GBL (Γάμα Βουτυρολακτόνη), μια ουσία που χρησιμοποιείται σε βαφές, εντομοκτόνα, πλαστικά και μελάνια.

«Είχα πάει με την παρέα μου σε ένα μπαρ στο κέντρο. Ήπιαμε δύο ποτά, Ξύπνησα γυμνή στο κρεβάτι»,
περιγράφει μια νεαρή, που έπεσε θύμα βιασμού στην Θεσσαλονίκη. Παρόλο που προσπαθούσε να θυμηθεί κάτι της ήταν αδύνατο.

Το σιρόπι του βιασμού εντοπίστηκε
σε μεγάλη ποσότητα σε σπίτι 27χρονου στην Θεσσαλονίκη. Για την ακρίβεια οι αρχές βρήκαν και κατάσχεσαν μια φιάλη με 1 κιλό και 735 γραμμάρια GBL, τρία δέματα ναρκωτικής ουσίας «μιάου», ένα δέμα κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη και άλλα.

Το σιρόπι του βιασμού, 
είναι δύσκολο να εντοπιστεί στο ποτό, θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην κατανάλωση αλκοόλ.

Δείτε ποια είναι τα νέα φτηνά ναρκωτικά που σαρώνουν Ελλάδα και Ευρώπη.

πηγή

- Πρόκειται για συνθετικό ναρκωτικό νέας γενιάς


- Το "σιρόπι του βιασμού" μπαίνει στο ποτό ανυψοπίαστων γυναικών


- Είναι άχρωμο, άοσμο και άρα αόρατο


- Μπορεί να προκαλέσει ακόμη και θάνατο


- Στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκε εργαστήριο με τη νέα ναρκωτικη ουσία


- Τι λέει στο Newsit η επιστημονική υπεύθυνη του ΕΚΤΕΠΝΣυναγερμό σήμανε η είδηση οτι το "σιρόπι του βιασμού" ήρθε πια και στη χώρα μας καθώς εντοπίστηκε εργαστήριο στο σπίτι ενός 27χρονου στη Θεσσαλονίκη ο οποίος συνελήφθη στις 29/6/2013.


Η παρασθησιόγονα ουσία που έχει σαν βάση την ουσία GHB μειώνει τις αντιστάσεις του ατόμου που το λαμβάνει με αποτέλεσμα τα θύματα να είναι ευάλωτα στον βιασμό.



ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ "ΣΙΡΟΠΙ ΤΟΥ ΒΙΑΣΜΟΥ"
Το "σιρόπι του βιασμού" ανήκει στα ναρκωτικά νέας γενιάς που ειναι πολύ επικινδυνα, όπως το sisha το οποίο περιέχει κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη και ειναι γνωστό ως "η κόκα των φτωχών".

Εχει σαν βάση την ουσία GHB και αναμιγνύεται και με άλλες συνθετικές ουσίες. Το ναρκωτικό αυτο είναι άχρωμο, άοσμο και άρα αόρατο οταν πέσει στο ποτό. Είναι συνεπώς μη ανιχνεύσιμο από τις ανυποψίαστες γυναίκες που μπορούν να πέσουν θύματα βιασμού.

Οπως δήλωσε στο Newsit η Μανίνα Τερζίδου,
Επιστημονική Υπεύθυνη του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά, αυτό το ναρκωτικό βρέθηκε και στην Ελλάδα και έχει ήδη μπει στον πίνακα των ελεγχομένων ουσιών ως παράνομη ουσία. Επειδή στην Ευρώπη έχουμε γύρω στα 280 νέα συνθετικά ναρκωτικά δεν ειναι δυνατόν ξεχωρίζουμε πάντοτε το ένα από το άλλο.

Θα πρέπει στην πρόληψη, να έχουμε μια κοινή στάση σε όλες αυτές τις ουσίες.
Είναι όλες επικίνδυνες, προκαλούν όλες άρση αναστολών. Δημιουργούν καταστάσεις που μπορεί να οδηγήσουν τα άτομα σε συμπεριφορές που θα τις μετανοιώσουν μετά. Γι΄αυτό δε θα πρέπει να στεκόμαστε σε μια, σε δύο η σε τρεις ουσίες αλλά γενικά στα νέα συνθετικά ναρκωτικά.

ΤΟ "ΣΙΡΟΠΙ ΤΟΥ ΒΙΑΣΜΟΥ",
 ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΕ ΘΑΝΑΤΟ
Τα συνθετικά ναρκωτικά νέας γενιάς είναι πολύ επικίνδυνα επισημαίνει η κυρία Τερζίδου καθώς "κανείς δεν ξέρει οταν παίρνει κάποια από αυτές τις ουσίες τι προσμίξεις έχει και ποσο επικίνδυνη μπορεί να είναι. Εχει και μακρυπόθεσμα και βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα. Τα συνθετικά ναρκωτικά μπορούν να προκαλέσουν αφυδάτωση η οποία μπορεί να επιφέρει και το θάνατο".

Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ 
"Κάθε άτομο, κάθε γυναίκα, κάθε πολίτης πρέπει να προσέχει που καταναλώνει αλκοόλ. Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο να καταλαβαίνουμε εάν πρόκειται για χωρο που διακινούνται τέτοιες ουσίες", είπε τέλος η κυρία Τερζίδου.

Δεν είναι τυχαίο οτι η υπηρεσία του ΟΗΕ για την καταπολέμηση των ναρκωτικών και της εγκληματικότητας (ONUDC) εξέφρασε πριν λίγο καιρό την ανησυχία της για την αύξηση των "νέων ψυχοδραστικών ουσιών" κατά σχεδόν 50% σε δυόμισι χρόνια, ενώ η παγκόσμια κατανάλωση των παραδοσιακών ναρκωτικών ουσιών παρουσιάζει σταθεροποιητική τάση.

πηγή (προσαρμογή)


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ, ΕΔΩ:

Δεν υπάρχουν σχόλια: